CIKIDEENIS.BLOGSPOT.COM- ÉLETMÓDBLOG. KREATÍV. EGYEDI. KÜLÖNLEGES*LIVE YOUR LIFE THE FULLEST*

2014. január 5., vasárnap

Tanulási tippek

Tanulási tippek
Nyakadon a vizsgaidőszak? Nem megy  a tanulás? Sokat tanulsz mégis rossz jegyeket kapsz? Akkor valami baj van a tanulási módszereddel, úgyhogy itt az ideje, hogy változtass!

Készíts tervezetet!

Ha nagyobb tananyagról van szó, vagy nehezebb tantárgyról akkor azt egy nap alatt úgysem lehet megtanulni, úgyhogy készíts egy tervezet, azaz napokra lebontott beosztást, hogy melyik részre mennyi időt szánsz, így láthatod, hogy mennyi időre van szükséged ahhoz hogy elsajátítsd a tudást. Így te is nyugodtabb leszel majd, és nem fogsz pánikba esni, mintha csak 1 napod maradt volna a felkészülésre. A lényeg, hogy mindegyik tantárgyra ugyanannyi időt szánj.

Tarts szünetet!

Mégha sok is a tanulnivaló, akkor is tarts óránként legalább 10-15 perc szünetet, mert ha egésznap, megállás nélkül a könyvek, füzetek fölött görnyedsz, akkor nem leszel hatékony, könnyen elfáradsz a sok információ befogadása miatt, és nem fogsz emlékezni az elolvasott szövegekre, ennek pedig az égvilágon semmi értelme sem lenne. Az emberek általában 45 percet képesek figyelni egyhuzamban, így érdemes felállni egy időre teljesen kikapcsolni az agyad. A legjobb, ha kimész a friss levegőre, hogy újult erőre kapj és tovább folytathasd a tanulást.

Olvasd  fel hangosan úgy a tananyagot mintha már tudnád!

Kissé fura módszernek hangzik, de érdemes kipróbálni! Ha olyan tantárgyat kell tanulnod, amit nem szeretsz akkor próbáld meg úgy felfogni mintha már tudnád, vagyis csak mondd fel magadnak határozottan és magabiztosan.

Ne magolj!

A legrosszabb, amit tehetsz az, hogy bemagolod az egészet! Ha matekról van szó, ez nyilván nem lehetséges, hiszen azt csak sok gyakorlással lehet elsajátítani. De a humán tantárgyaknál sem jó megoldás az értelem nélküli magolás, nem csak azért, mert nem érted meg a tanultakat, de dolgozat után már nem is fogsz rá emlékezni. Az is meglehet, hogy a dolgozat közben sem fog eszedbe jutni, az amit bemagoltál.

Ne vonja el semmi a figyelmed!

Kapcsold ki a TV-t, rádiót, számítógépet, ne nézegesd öt percenként a telefonod, a Facebookot  és a Twittert, valamint az emailed csekkolását is felejtsd el mialatt tanulsz! Így képtelenség lenne koncentrálni a tanulnivalóra. Nem könnyű az önfegyelem, a hosszú és unalmas tanulás alatt, de enélkül aligha menne!

Lásd át az egész tananyagot, vedd észre a lényeget!

Ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyél vagy jó jegyet szerezzél, a legfontosabb, hogy átlásd a lényeget és az összefüggéseket! Írd fel egy papírra címszavakban,hogy miről szól az adott fejezet, emeld ki a lényeget színes kiemelővel, írd fel a fejezet alcímeit, vagy  a fejezetek címeit, a bekezdések főbb lényegét. Meglátod, ezek után könnyebb lesz megjegyezni a leírtakat. A végén pedig írj ki egy papírra egy rövid összefoglalót abból amit tudni kell, és a dolgozat előbb közvetlenül csak azt a rövidített változatot olvasd át! Egy jó összefoglaló olyan, mint egy jó puska!

Jegyzetelj!

Mindenkinek más tanulási módszer válik be, valaki csak elolvassa a könyvet és utána egyből visszatudja mondani, ők a szerencsések, mert gyors a felfogóképességük. De ha te is a többséghez tartozol,akkor hasznosabb, ha jegyzeteket készítesz, ugyanis ha leírod a tudnivalókat azt valószínűleg könnyebben is fogod megjegyezni, főleg ha vizuális típus vagy.

Fogd fel érdeklődéssel a tanultakat!

Tudjuk, hogy a tanulás sokszor unalmas és fárasztó , de ha másképp állsz hozzá, akkor még előnyödre is válhat! Próbáld meg úgy felfogni, mintha  tényleg érdekelne amit olvasol, és valóban beakarod fogadni az információkat. Az emberek könnyebben jegyzik meg azt, ami érdekli őket, ennyi a titok.

Olvasd át lefekvés előtt is!

Ha másnap van a dolgozat, és még ha egésznap is tanultál rá, akkor is érdemes este, közvetlenül lefekvés előtt még egyszer átolvasni a tanultakat, persze nem hulla fáradtan, hanem amikor még fog az agyad, ugyanis elalvás előtt az agy jobban megjegyzi az információkat. Főleg azokat a fogalmakat ismételgesd, amik a legkevésbé mennek!

Ne stresszelj!

Felesleges azon idegeskedni, hogy mit nem fogsz tudni vagy azon gondolkozni, mennyi mindent nem tudsz még. Ezzel csak még stresszesebb leszel, és a stressz csak rontja a koncentrálóképességet. Szóval maradj nyugodt, mert az idegeskedéssel semmire sem mész!

Kérj meg valakit, hogy kérdezzen ki!

Hasznos lehet, ha szeretsz társaságban tanulni, hogyha megkérsz valakit, hogy kérdezzen ki! Ezzel pontos képet kaphatsz arról,hogy mi az amit még nem tudsz vagy jobban át kellene nézned. Így pedig te is könnyebben megjegyzed a tananyagot!

Gondolkodj a tanár fejével!

A legbiztosabb trükk a sikeres tanuláshoz az, ha veszed a fáradtságot és elkezdesz a tanár fejével gondolkodni: vajon milyen kérdések tehetők fel az adott témakörben? Miket kérdezhet? Ismerd ki a tanárt, figyeld meg milyen fajta kérdéseket szokott feltenni, figyeld meg alaposan a stílusát! Ha igazán jó fej, akkor az órán úgyis utalni fog rá, hogy mi lesz a dolgozatban, vagy netán el is mondja a kérdéseket?!  De ha nem, akkor  állítsd össze te a dolgozatot! Írj fel kérdéseket magadnak, mintha te lennél a tanár, és válaszolj rájuk! Ehhez persze az kell, hogy átlásd a lényeget és az összefüggéseket! Ha minden lehetséges feltehető kérdést felírsz és válaszolsz is rájuk, akkor garantált a siker! Ehhez persze sok idő kell és kitartás, de ha nem lehet puskázni és biztosra akarsz menni, akkor megéri.


írta: Princesa ©

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése