CIKIDEENIS.BLOGSPOT.COM- ÉLETMÓDBLOG. KREATÍV. EGYEDI. KÜLÖNLEGES*LIVE YOUR LIFE THE FULLEST*

2012. november 18., vasárnap

Szívbarát életmód

Hoztam egy új cikket,amit a szívbarát életmódról írtam>


Szívbarát életmód:


Sajnos hazánk vezető, a szív és érrendszer miatt bekövetkező betegségek kialakulásában. Egyrészt az egészségtelen életmód miatt, másrészt a környezeti ártalmak is hozzájárulnak ehhez. De mit tehetünk,hogy megelőzzük a bajt?

Nem életkor függő

Ha azt hiszed,neked nem kell még foglalkozni a szívbetegségekkel, mert még fiatal vagy, akkor nagyon tévedsz..Manapság egyre fiatalabb korban is kialakulhatnak ezzel kapcsolatos betegségek,ha nem figyelsz oda magadra. Ezért is fontos,hogy már fiatalon foglalkozz a témával!Járj el vizsgálatokra 5 évente és vedd komolyan a kardiológusok tanácsát.

Le a cigivel!

Ugye nem kell magyarázni,hogy milyen egészségtelen a dohányzás?Hisz ezt mindenki tudja, mégis sokan képtelenek végleg letenni azt a bizonyos cigarettát. Pedig ha nem akarod tovább károsítani az ereidet,akkor jobb lesz ha minél előbb leszoksz róla, bár a legjobb el sem kezdeni. Ha a környezetedben cigiznek, ne tűrd,hogy passzív dohányzóként is de károsítsd a szervezeted. Ilyenkor állj odébb, és utasítsd el azt, aki megkínál egy cigivel.

Fő a helyes étkezés!

Ha megakarod őrizni szíved egészségét,akkor felejtsd el a gyorséttermeket, ugyanis az ott készülő ételek többsége főleg a sült krumpli transzzsírt tartalmaz,ami kifejezetten káros a szív és érrendszerre nézve. Ezenkívül,ha veszel a boltban margarint,édességet,kekszet vagy bármilyen pékárút,mindig olvasd el az összetevőit, és ha azt látod ráírva, hogy hidrogénezett növényi zsírt tartalmaz,akkor ne vedd meg,ugyanis ez  jelzi,hogy a termékben transzzsír van! Emellett, pedig csökkentsd a szénhidrát bevitelt is, inkább teljes kiőrlésű kenyeret és pékárut vegyél,aminek magas a rozs tartalma. Egyél sok brokkolit, fokhagymát,paradicsomot,gránátalmát,szőlőt,lenmagot és diót ugyanis ezek szíverősítő zöldségek,illetve gyümölcsök. Valamint fogyassz tengeri halakat vagy olyan ételeket amik omega 3-at tartalmaznak!

Az sem mindegy mit iszunk

Kerüld az agyoncukrozott üdítőket, főleg azokat,amiben aszpartam is van. Ezt az édesítőszert előszeretettel alkalmazzák egyes gyártók,hogy még édesebb legyen az üdítő íze. Napi 1 pohár vörösbor viszont kifejezetten jót tesz a szív és érrendszernek,főleg a Dél-Franciaországi. A kávé sem árt,sőt bebizonyították,hogy napi 1 csésze tágítja az ereket,szóval nyugodtan igyál reggelente,persze csak ha nem szapora a pulzusod. Mindenképp igyál napi 2 csésze galagonya teát is, ami jót tesz a vérkeringésnek, ezáltal pedig a megfelelő szívműködésnek is.

Eleget mozogsz?

A rendszeres mozgás szintén jót tesz a szívnek, de persze fontos a fokozatosság. Ha eddig nem sportoltál, és csak most szeretnéd elkezdeni,akkor ne akard azonnal megmászni az első hegyet amit meglátsz vagy 10 km-t lefutni,mert ha nincs hozzászokva a szervezeted a megterheléshez,akkor ezzel csak ártanál magadnak. Szép lassan,sétálj a friss levegőn,kocogj,sétáltass kutyát,menj el kirándulni, a lényeg,hogy mozogj a természetben. Az edzőtermek és kardiogépek nem helyettesítik a szabadban végzett rendszeres mozgást. Már napi 30 perc sétával is sokat tehetsz magadért. Viszont ne ess át a ló túloldalára, és ne erőltesd meg magad hirtelen,egyszerre, mert az káros is lehet! Annyit sportolj csak, amennyit bírsz és még  jól érzed magad,ne fáradj el teljesen.

No stressz!

A stressz szinte elkerülhetetlen,főleg a mai világban,hiszen felpörgetett életet élünk és állandóan teljesítenünk kell. Idegeid erősítsd magnéziummal vagy vegyél mindennap végén egy nyugtató, levendulás forró fürdőt,ami ellazítja izmaid. Meditálj,jógázz a lényeg,hogy tisztítsd ki a tudatod!Ne vegyél mindent túl komolyan,hallgass zenét,kapcsolódj ki…próbálj meg lazítani,mert a sok idegeskedés nagyon káros a szívedre nézve és ha agyonstresszeled magad,annak súlyos következményei lehetnek.

Szíverősítő gyógynövények,étrendkiegészítők

Az alábbi gyógynövényekkel és étrend kiegészítőkkel sokat tehetsz szíved egészségének megőrzéséért. Tudósok bebizonyították, hogy a szelén és Q10 koenzim rendszeres fogyasztásával csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

-Galagonya(beszerezheted a legtöbb bioboltban vagy dm-ben kapszula formájában vagy teaként)

-Fehérfagyöngy kivonat(kapszulaformában kapható a gyógynövény boltokban)

-Szelén+Q10 koenzim( nagyon népszerű mostanában a Q10 vitamin,drogériákban kapható)

-Homoktövis (életerő elixírként tartják számon,szintén bioboltokban és drogériákban kapható pl:Dr.Chen patikaforgalmaz homoktövist Q10 koenzimmel kombinálva)

-Macskagyökér, citromfű,csalánlevél ( teaként vagy kapszula formájában kapható,szívnyugtató hatású gyógynövény)

-B vitamin ( a B vitamin szíverősítő vitaminként tartják számon, nélkülözhetetlen az idegrendszer és a szív,érrendszer megfelelő működéséhez)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése